Haber

Hitit Üniversitesi incirin raf ömrünü soğan kabuğu ile uzatacak

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde incirin raf ömrünü uzatmak gayesiyle mor soğan kabuğu kullanılarak kaplama gereci geliştirmeye yönelik çalışma başlatıldığı bildirildi.

Rektörlükten yapılan yazılı açıklamaya nazaran, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Bülent Kabak ve öğretim vazifelisi Dr. Gamze Parıltı Müjdeci, incirin raf ömrünü uzatmak hedefiyle “İncir Muhafazasında Yenilikçi Bir Yaklaşım: Yenilebilir Kuersetin İçeren Pullulan ile Kaplama Projesi”ni hazırladı.

İncir ihracatçısı bir firma ile soğuk hava deposuna sahip öbür bir firmanın da ortağı olduğu proje, TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kabak, proje kapsamında stratejik kıymete sahip yerli kuersetin ve pullulan unsurlarının imalatını yapmayı planladıklarını aktardı.

Kuersetin unsurunun bilhassa mor soğan kabuğunda bol ölçüde bulunduğuna işaret eden Kabak, Hitit Üniversitesinin biyoteknoloji laboratuvarında yapacakları çalışmayla soğan kabuğundan kuersetin hususu elde edeceklerini anlattı.

Laboratuvarda kuersetin ve pullulan hususlarını kullanarak kaplama materyali üreteceklerini belirten Kabak, “Üreteceğimiz kaplama malzemesiyle yaş ve kuru incirin raf ömrünün uzatılması ve kuru incirde gıda güvenliği açısından önemli bir tehdit olan mikotoksin oluşumunun engellenmesi hedefleniyor.” sözünü kullandı.

Projenin üniversite sanayi iş birliği açısından da değerli olduğuna dikkati çeken Kabak, şunları kaydetti:

“Dünya incir ihracatında birinci sırada yer alan ülkemizin hem dünyadaki prestijinin korunmasına hem de ekonomik kayıpların azalmasına yenilikçi bir çözüm sunmak istiyoruz. Proje ile soğan kabuğu atıkları değerlendirilerek katma değerli bir ürün haline gelecek. Yerli üretimle elde edeceğimiz doğal kaplama malzemelerinin imalatını yapmayı hedefliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu