Sağlık

Bilimsel araştırma: Ölümcül beyin tümörlerinin kan testiyle teşhisi

İngiltere merkezli Imperial College London’a bağlı Beyin Tümörü Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin yürüttüğü araştırma, standart kan örnekleriyle hastalığın izlerini tespit edebildiklerini ortaya çıkardı.

Sözcü’nün haberine göre Uzmanlar, bu formülün birden fazla beyin tümörünü teşhis etmek için riskli ameliyat ihtiyacını azaltırken teşhis ve tedaviyi hızlandırabileceğini söylüyor. Kullanılan ‘sıvı biyopsinin’ özellikle erişilemeyen beyin tümörleri olan hastalar için faydalı olacağını, böylece tedaviye bir an önce başlayabileceklerini söylediler.

20 ay önce glioblastoma olarak bilinen agresif bir beyin tümörü teşhisi konan 37 yaşındaki Antiques Roadshow sunucusu Theo Burrell, testin hastalar için “hayat değiştirme” potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Altı ay boyunca yorgunluk ve ağrı kesicilerin işe yaramadığı dayanılmaz baş ağrıları şikayetiyle defalarca doktora giden hasta, acil servise gidip gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra teşhis konuldu.

Uluslararası Kanser Dergisi’nde yayınlanan bulguların önemli olduğunu belirten araştırmacılar, glioblastoma hastalarının yüzde 1’inden azının on yıldan fazla yaşadığını ve erken teşhisin değerli olduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu